DE GROTE MUZIKALE NIEUWE STAPPEN VAN JEF NEVE

DE GROTE MUZIKALE NIEUWE STAPPEN VAN JEF NEVE

0

De muzikale ontwikkeling van pianist/componist Jef Neve blijft onverminderd doorgaan. Nog maar net wereldwijd doorgebroken met zijn voortreffelijke solo piano album One ligt er nu alweer een nieuw album in de winkels. Spirit Control is een opvallend grote muzikale stap vooruit. Een album ook dat Neve’s publiek optimaal zal verrassen en hem zeker ook nieuwe fans gaat opleveren. Wij togen naar Gent om Jef te ontmoeten en deden dat in twee sessies. Eerst in januari, gedurende de periode dat hij in de studio zat om het album op te nemen, en vervolgens begin februari, op de laatste avond voor de finale mix van het album.

De omgeving van Gent blijft een prachtige, al helemaal als je de kant op gaat van dorpen als Sint-Martens Latem. Het is er supergroen en de wel heel erg mooie (vast erg dure) huizen staan op ruime percelen. De opnamen van het nieuwe album van Jef Neve vinden plaats aan de achterkant van een enorme villa waar een studio aan het huis is vastgeplakt. Het grote benedengedeelte heeft voldoende ruimte om met grote groepen muzikanten tegelijk op te nemen. Er staan twee vleugels en dan is de ruimte nog maar voor een kwart gevuld. De ruimte kan daarnaast nog worden opgevuld met een dikke drumcabine en er is dan ook nog gewoon plek voor de strijkers die Jef voor zijn nieuwe album gebruikt. In het bovengedeelte, dat uitkijkt over de studio, zit vaste geluidsman Dieter over imposante opnameapparatuur gebogen als ik in gezelschap van Jefs manager Pieter de studio op een koude winterdag betreed. De eerste melodieën die ik hoor klinken gelijk weer zeer warmbloedig. ‘Het wordt een bepaald ander album dan One’, vertelt Jef even later als we door de studio lopen. ‘Nadat ik aanvankelijk eerst nog een soloalbum in mijn hoofd had vormde zich de laatste maanden nieuwe muziek in mijn hoofd die niet alleen vanuit de piano kon voortkomen. De arrangementen bleven zich in mijn hoofd stapelen en uiteindelijk nemen we nu met zowel een band als met strijkers en ook blazers op. En met die grote band, ik denk totaal acht man, naast de vaste band vier strijkers, gaan we dan ook straks op tour’.

Spirit Control is de uitkomst van een zeer spannende periode voor me, zowel op muzikaal gebied als privé’ vervolgt hij. ‘One bleek inderdaad de juiste plaat op het juiste moment en het album werd niet alleen door publiek en pers omarmd maar leverde me ook ontzettend veel optredens op. Ik heb met dat album, nog meer dan de voorgaande albums, echt de hele wereld over kunnen reizen. Ik heb ik weet niet hoeveel landen gezien en elke keer werden de optredens met vreselijk veel enthousiasme en emotie ontvangen. Hoe mooi alles ook was, zo slopend was het conditioneel en emotioneel omdat de druk volledig op jou ligt. Al snel merkte ik met het opnemen van het nieuwe album dat het fijn is om muzikaal te delen en jij niet altijd de prominente muzikant hoeft te zijn. Natuurlijk ben ik de man die het overzicht moet houden en de muzikale wegen uitstippelt, omdat ik alle muziek schrijf en deze ook op een bepaalde manier in mijn hoofd heb hoe deze door andere muzikanten gespeeld moet worden, maar binnen een band kan iedereen zijn moment pakken en ligt de druk niet steeds op mij. De start van het nieuwe album begon eigenlijk met Solitude, de enige track op One die met effecten werd opgenomen en daardoor een voller, andersoortig, geluid kreeg. Er daardoor echt uitsprong. Heel vaak werd me tijdens de One tour gevraagd of ik Solitude niet eens met een band wilde opnemen. Die nieuwe opname (met strijkers!) werd de blauwdruk voor het nieuwe album’.

‘Veel van de nieuwe muziek van Spirit Control is voorgekomen uit een relaxte zomer waarin ik de tijd genomen heb om me in andere muziek te verdiepen’, gaat Jef verder. ‘Nadat ik getrouwd ben met de liefde van mijn leven heb ik ook weer eens veel naar klassiek geluisterd. Mijn partner is namelijk klassiek zanger en het was erg fijn muziek te horen die ik ook vanuit mijn muzikale opvoeding mee heb gekregen. Daarnaast ook veel nieuwe klassieke dingen ontdekt. Zeer verrijkend. Trouwens ook naar veel oude jazz geluisterd en ook daar vreselijk veel verrassends ontdekt. De mooiste muziek laat je steeds weer nieuwe dingen horen. Mijn grote liefde voor nieuwe componisten zoals Max Richter, die klassiek een eigentijdse wending geven, hebben ook veel invloed gehad op mijn nieuwe muziek’.

Share This Post: