Jef Neve & Band: de grenzen voorbij

Jef Neve & Band: de grenzen voorbij

0

Muziek uit deze tijd laat zich vaak niet vangen in een genre. Klassiek, jazz en wereldmuziek worden gemixt tot bijzondere luisterervaringen. In de serie 'De Ontmoeting', concerten in Lux van gastprogrammeur Chris Tangelder, vanavond zo’n optreden. Jef Neve & Band met zijn programma Spirit Control. Spirit Control staat voor geestelijke vrijheid, dromen waarmaken, dat je zelf aan het roer staat. De Belgische pianist en componist Jef Neve heeft voor zijn nieuwe album Spirit Control gekozen voor een eigentijdse bezetting. Een jazzpianotrio aangevuld met strijkers, extra toetsenman/saxofonist en gastspeler Teus Nobel op trompet.

Ondanks het tropische weer van vandaag is de zaal in Lux aardig gevuld met publiek. Het podium, wachtend op zijn spelers, is gehuld in rook en ademt een mystieke sfeer. De vleugel, van zijn klep ontdaan, is in het midden van het podium gesitueerd met daaromheen de rest van de groep. Na een korte inleiding van Chris Tangelder over dit laatste concert in serie de ontmoeting kan het 90 minuten durende optreden Spirit Control beginnen. Een weemoedige cello opent het concert, aangevuld met aanzwellende violen, zoet en liefelijk. Verweven pianothema’s zorgen voor meer stuwing en ritme. De muziek wordt naar hoogtes gebracht om later weer tot rust te komen. Hiermee is de emotionele lading van het concert van Jef Neve & Band neergezet. Als het eerste nummer Spirit Control uitsterft, klinkt er een “whow” vanuit de zaal.

Grenzen

"Crystal Lights gaat over het licht," kondigt Jef Neve aan. "Het licht dat nog overal doorheen schijnt en over grenzen gaat." Jef Neve dirigeert de strijkers tijdens het intro. Drumroffels en pianoriffs zorgen voor een lekkere groove. Teus Nobel speelt en improviseert er prachtig overheen. Het nummer eindigt met een plotselinge pianoriff. Het opvolgende New York City Marathon daarentegen is een heel andere compositie: snel stuwend pianospel verweven met melancholisch vioolspel. Het jazzpianotrio vervolgt het concert. Hiermee laat Jef Neve horen een meesterlijke jazzpianist en improvisator te zijn en dat medejazzmusici Lennart Heyndels (contrabas) en Jens Bouttery (drums) aan elkaar gewaagd zijn en uitdagingen en improvisaties niet uit de weg gaan. Daar tegenover staan de klassiek geschoolde strijkers die de arrangementen spelen. Mooi hoe deze twee muziekwerelden samen komen in dit concert en zich prima mengen. Het publiek is vol luisteraandacht en elk nummer krijgt een flink applaus.

Verhaal en motief

Jef Neve vertelt tussen de nummers door luchtige verhaaltjes en betrekt zo het publiek bij zijn composities. Het concert wordt vervolgd met het nummer Paris, Place Sainte-Cathérine, met een uitblinkend duet tussen trompet en tenorsax. Korte thema’s en motieven vloeien moeiteloos in elkaar over en sterven weer uit. Een prachtige compositie. Tijdens het laatste nummer van het concert, Casablanca plukt Neve aan de snaren binnen in de vleugel. De geluidstechnicus van Lux vult het geluid van de vleugel aan met verrassende delay- en echoeffecten die overgaan in een stuwend ritme. Na een staande ovatie speelt Jef Neve als toegift Solitude in een arrangement met strijkers van zijn eerste solo album uit One (2014).

De muziek van Jef Neve & Band met Spirit Control bezorgt mij en het overige publiek vanavond een bijzondere beleving.

www.ugenda.nl

 

Share This Post: