Jef Neve SPIRIT CONTROL

Jef Neve SPIRIT CONTROL

0

Als er één muzikant vanuit de Lage Landen garant staat voor eigenzinnigheid is het Jef Neve wel. Met Spirit Control zet hij, zeer aangenaam, zijn muzikale ontwikkeling voort met een album dat zowel intens als genre-overschrijdend is.

Met zijn piano-soloalbum One kende Jef Neve twee jaar geleden zijn grote doorbraak. Een toch nog behoorlijk onverwachte en tegelijk volledig terechte. Als er iemand in onze contreien zich enerverend muzikaal ontwikkelde is het Neve wel. Vanuit een triobezetting (met de weergaloze drummer Teun Verbruggen als trouwe metgezel) verkende hij, met zijn van klassieke elementen doorsneden pianospel, de jazz in alle facetten. Met een samenwerkingsproject met José James, een uitvergroot ‘trio’ met Sons of the New World en het schrijven van soundtracks veranderde hij zijn muzikale wereld. One maakte eens te meer duidelijk dat Neve muzikaal hard doorgroeide. Het was een zelfbewuste stap die glorieus vastlegde waar hij muzikaal toe in staat was. De compositie Solitude, de enige track op het album waar effecten een hoofdrol speelden, bleek de opmaat voor Spirit Control, het nieuwe album.

Solitude, een compositie opgenomen met een groot geluid, leek voorbestemd om met een band opgenomen te worden. Maar alleen met strijkers als bovenlaag over de enerverende pianopartij bleek dat Solitude al geweldig klonk. Het zette Neve aan het denken om zijn nieuwe composities met strijkers in te kleuren, maar een band was noodzakelijk om alle andere arrangementen die Neve ook in zijn hoofd had te vervolmaken. Spirit Control werd uiteindelijk opgenomen met naast Neve twee instrumentalisten en vier strijkers daarbij. Voor de opnamen van het nieuwe album werden ook nog blazers (waaronder trompettist Teus Nobel) gebruikt. Een heel verschil met One dus. MORE

 Dick Hovenga  www.writteninmusic.com

 

Share This Post: