Music of In Vlaamse Velden in the Film Fest Ghent!

Music of In Vlaamse Velden in the Film Fest Ghent!

0

World Soundtrack Lifetime
Achievement Award voor Franse
componist Francis Lai
…………………………………………………...............
Aansluitend op de Focus op Frankrijk van het 41e Film Fest Gent wordt tijdens de World Soundtrack Awards, de Lifetime Achievement Award uitgereikt aan de Franse componist Francis Lai.


Francis Lai (geboren in 1932 in Nice) werd in één klap wereldberoemd met Un homme et une femme (1966):
zijn eerste score voor een film van Claude Lelouch, voor wie hij de volgende vier decennia voor een
dertigtal films de muziek zou schrijven.


Het Oscarwinnende Un homme et une femme lanceerde de carrière van Lelouch en maakte van Lai een gevierde Franse filmcomponist met, in navolging van Michel Legrand en Maurice Jarre, een internationale carrière. Mede dankzij het chabadabada deuntje veroverde de muziek van Un homme et une femme de hitparade. In deze film alsook in de followup Vivre pour vivre (1967), introduceerde het origineel gebruik van zowel in het Engels als in het Frans
gezongen chansons van Pierre Barouh en Nicole Croisille een vernieuwende, verfrissende en romantische sound in de Franse filmmuziek.


In 1970 scoorde Lai zijn grootste internationale hit met de soundtrack van het fenomenaal kassucces Love Story (1970) van Arthur Hiller. Met Bilitis (1977) van de soft core seksfotograaf David Hamilton tekende hij dan weer zijn grootste cult-succes. Andere bekende films waarvoor hij de muziek schreef zijn Le Passager de la pluie van René Clément, Anima Persa van Dino Risi, Les Ripoux van Claude Zidi en Oci Ciornie (Dark Eyes) van Nikita Mikhalkov. Francis Lai zal tijdens de WSA de Lifetime Achievement Award ontvangen voor zijn uitzonderlijke carrière in de filmmuziek en daaruit zal er een selectie live gebracht worden door het Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé.


Naast het rijke oeuvre van Lai krijgt ook de beklijvende muziek uit de prestigieuze drama serie In Vlaamse Velden van Jef Neve een verdiende plaats die avond. Jef Neve bewees met deze score dat hij niet alleen een begenadigd jazzmuzikant is maar ook een erg geïnspireerde componist die van vele markten thuis is. Hij zal zelf een selectie maken uit de muziek die hij schreef en deze zal vergezeld worden door beelden uit de reeks. 


De Amerikaanse componist Cliff Martinez (Drive, Only God Forgives, Contagion en Spring Breakers) en de 2013 WSA Discovery winnaar Dan Romer (Beasts of the Southern Wild) zijn zoals aangekondigd ook centrale gasten van de avond. 


De WSA Ceremony & Concert vindt plaats op 25 oktober in ‘t Kuipke in Gent. Tickets zijn beschikbaar vanaf 30 euro, voor studenten vanaf 20 euro. Het 41ste Film Fest Gent heeft plaats van 14 tot 25 oktober 2014. Alle info en tickets op www.filmfestival.be en www.worldsoundtrackawards.com

PERSBERICHT
Onder embargo tot vrijdag 18 juli 2014 – 08:00
Meer info:
Riema Reybrouck · riema@filmfestival.be · +32 486 227 323
www.filmfestival.be

Share This Post: